wie zijn wij
waar wonen wij
waar meld ik mij aan
wat bieden wij jou

Wie zijn wij?
Kamers met Kansen is een project voor (schoolgaande) jongeren die door hun onveilige of instabiele thuissituatie moeite hebben om naar school te kunnen gaan en/of hun dagbesteding vol te houden vol te houden. We bieden deze jongeren een kamer en coaching zodat ze vanuit een rustige, veilige plek verder kunnen met hun school en toekomstplannen.
Kamers met Kansen heeft een team van coaches, intaker, huismeester, stagiaires en een teamleider. Een jongere krijgt bij binnenkomst een ‘eigen’ coach en gaat hiermee aan het werk met zijn/haar doelen. De coaches hebben allemaal een andere opleiding gehad en andere levenservaring opgedaan. We kijken altijd goed naar de achtergrond en de leerdoelen en zoeken een coach die bij de jongere past en een huis met huisgenoten die een levensstijl hebben die zo dicht mogelijk bij de levensstijl en het karakter van de jongere aansluit. Wanneer je kan werken met iemand waarmee het klikt, werkt het ‘t beste!
Naast onze coaches hebben we ook vrijwilligers en hoofdbewoners in huis. Vrijwilligers kunnen je soms net een beetje meer helpen wanneer ze specifieke doelen hebben. Bijvoorbeeld meer sporten, de Nederlandse taal beter eigen maken of meer grip krijgen op inkomsten en uitgaven. Hoofdbewoners zijn jongeren die het traject bij Kamers met Kansen al doorlopen hebben of zich betrokken voelen bij het project en graag bij willen dragen en ook een kamer in het project bewonen. Zij kunnen vooral in de praktische zaken hun huisgenoten een beetje meer op weg helpen. Omdat zij ook in het project wonen zijn zij vaak een makkelijker aanspreekpunt dan de coach. De hoofdbewoners hebben op hun beurt weer veel contact met de teamleider, de coaches en elkaar.
WAAR WONEN WIJ?
Waar wonen wij?
Kamers met Kansen heeft drie locaties binnen Amsterdam. De locaties bevinden zich in de stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en Oost. De sfeer en de woonvorm is op alle drie de locaties anders. Zo deel je in Nieuw-West en Zuidoost het huis met nog drie andere jongeren en in Oost met één andere jongere of run je een zelfstandig huishouden. In Nieuw-West en Oost heb je geen gemeenschappelijke woonkamer, in Zuidoost wel. Je woont bijna altijd eerst op locatie Nieuw-West of Zuidoost. In Oost wordt verwacht dat je goed in een groep kan werken en bereid bent wat terug (te gaan) doen voor het project en de buurt.
Wil je een impressie van de projecten op de verschillende locaties? Kijk dan in de slider hieronder.
Waar meld ik me aan?
Waar meld ik me aan?
Je kunt je niet direct aanmelden bij Kamers met Kansen. De aanmeldingen lopen via de GGD van Amsterdam.
Jouw behandelaar kan jou hier aanmelden. Een behandelaar is iemand die jou op dit moment al helpt. Bijvoorbeeld een jeugdadviseur/zorgcoördinator op school, een psycholoog, jongerenwerker of schuldhulpverlener.
Als je geen behandelaar hebt kun je je melden bij Streetcornerwork van Stichting PerMens, team Centrum. Zij begeleiden (dreigend) dak- en thuisloze jongeren.
Dit kan via de mail: dakenthuislozenteam@vbscw.nl, of je kunt bellen naar 020-6270144.
Zij kunnen jou helpen met jouw hulpvraag en indien nodig aanmelden bij de GGD van Amsterdam.
Als je hier vragen over hebt kun je contact opnemen via kmkamsterdam@combiwel.nl.
Wat bieden wij jou?
We bieden je een plek waar je veilig en rustig tot jezelf kan komen en de ruimte krijgt om te bedenken hoe jij je leven het liefste voor je ziet. Daarbij krijg je huisgenoten die ooit in een situatie zoals jij hebben gezeten en waarbij jij je mede daardoor vaak goed op je gemak kan voelen. Jongeren die langer in het project wonen kunnen je helpen hoe het is om je eigen huishouden te runnen, te koken, schoon te maken, sociale vaardigheden op te bouwen, enz.

Ook krijg je een coach toegewezen die je ondersteunt in je ontwikkeling naar zelfstandigheid. Hij/zij kijkt met jou naar je huidige situatie in huishouden, school, netwerk en werk en naar jouw doelen daarbij. Vaak moet er aan het begin een hoop gebeuren, zoals aanmelding bij woningnet, het afsluiten van een zorgverzekering, inschrijven bij het GBA, enz. De coach kan je daar prima bij helpen! Daarna ga je aan de slag met jouw doelen voor de langere termijn.
Daarnaast vinden we het belangrijk dat je het op school zo goed mogelijk doet en dat je uiteindelijk je startkwalificatie of je diploma haalt dat bij je past. Ook bij het zoeken (en vinden) van een bijbaan of een stage kan je soms wel wat hulp gebruiken. De coaches, vrijwilligers en bewoners van Kamers met Kansen hebben een groot netwerk. Het voelt vaak onwijs goed wanneer je je eigen inkomsten hebt en je zicht hebt op je inkomsten en uitgaven. En het allerlekkerste is als je dan ook nog wat overhoudt natuurlijk.


Vrijwilligers die zich bij Kamers met Kansen inzetten zijn ook heel verschillend. Ze kunnen je helpen bij het zoeken naar een baan, beter omgaan met stress, meer sporten, lekker en gezond koken en brengen je in contact met andere jongeren. Er worden ook regelmatig trainingen en samenkomsten georganiseerd waaraan je kunt, en soms moet, deelnemen. Bijvoorbeeld weerbaarheidstraining, communicatietraining of sollicitatietraining. Het helpt je op weg naar een zelfstandig leven.
Wanneer je aan het einde van je traject komt (vaak na 1,5 jaar) ga je serieus op zoek naar een kamer of een woning waar je helemaal op jezelf bent, zonder begeleiding. Dit klinkt misschien nog spannend, maar als het goed is ben je er dan helemaal aan toe en klaargestoomd voor een leven ‘op jezelf’.
Tot slot heb je natuurlijk als je wilt een hoop andere jongeren om je heen waarmee je zakelijk contact of vriendschap zou kunnen opbouwen. Jullie helpen elkaar daarmee om een netwerk te bouwen. En netwerk is belangrijk voor de rest van je leven!

KMK verhalen
KMK verhalen





Het verhaal van Steve
Het verhaal van Steve
Hey mijn naam is Steve en ik woon al ruim een jaar bij KMK. Zelf ben ik woonachtig op de locatie zuid-oost en heb het hier zeker naar mijn zin. De hulp die KMK aanbied past perfect bij mijn situatie, ze helpen je daar waar jij het nodig hebt. Dit kan zowel financiele, drugs, school of gewoon de thuis situatie zijn dat niet goed gaat. Samen met jouw coach word er gekeken naar wat jij wilt bereiken binnen dit project en helpen je om dit ook echt mogelijk te maken.
Zelf ben ik al een tijdje hoofd-bewoner binnen KMK. Wat voor mij dit inhoud is dat ik goed contact heb met mijn andere 3 mede bewoners en dat we samen met zijn 4 en overweg kunnen. Elke avond en weekend zitten we met elkaar en/of met vrienden in de woonkamer en hierdoor ontstaat er altijd een gezellige sfeer in het huis. Het project is voor mij belangrijk omdat dit grote deels zelfstandig is en het goed is voor mij om verder te ontwikkelen, kennis en ervaring op te doen.
Jongere KmK Zuidoost
Het verhaal van Verity
Het verhaal van Verity
Wauw 19 oktober 2013, 1 van de speciaalste dagen uit mij leven !
Ik weet het nog als de dag van gister, samen met mijn huisgenoot en mijn buurmeisjes gingen wij voor het eerst onze eigen huurcontract ondertekenen. Door super veel steun van mijn omgeving kon ik op 20 oktober voor het eerst in mijn huisje slapen. Het voelde heel lang nog zo onwerkelijk om mijn eigen huisje te hebben. Ik ben KMK begonnen in de categorie zwaar, ik heb veel steun gehad aan mijn coaches. Ik leerde alles op de rails te zetten, te gaan voor mijn doelen en iets negatiefs om te zetten naar iets positiefs. Ik heb ander half jaar samen gewoond met een huisgenoot, dit was soms lastig maar over het algemeen heel gezellig. Het was toch wel fijn om thuis te komen en te weten dat er iemand was. Toch heb ik in ander half jaar tijd gestreden om een plekje helemaal voor mezelf te hebben.
Dit is me dan ook gelukt, november 2014 heb ik afscheid genomen van mijn huisgenoot (die wel mijn buurmeisje is gebleven) en kreeg ik de woning voor mezelf. Dat waardeer ik ook het meeste aan KMK denk ik, die ruimte om jezelf te ontwikkelen en aan jezelf te werken zonder beoordeeld te worden. Verder vind ik de groep van KMK oost super fijn, met de buren voelt het echt alsof we 1 zijn. Hier is enige tijd overheen gegaan omdat je elkaar natuurlijk moet leren kennen, maar nu weet ik gewoon dat ik echt iets aan ze heb. Zo gaat de 1 met mij mee naar de tandarts omdat ik daar bang voor ben, terwijl ik met de ander weer lekker een avondje samen wat ga eten.
We doen dan ook zo vaak mogelijk wat leuks met elkaar, soms iets onverwachts en kleins zoals een bbq, maar ook wel eens grotere uitstapjes. Zo zijn we een nachtje naar Texel geweest, ik heb het zo leuk gehad! Het was echt 1 en al gezelligheid. Als ik KMK moet omschrijven zou ik dat doen met de volgende woorden: samenhorigheid, vertrouwen en ontwikkeling.
Jongere KmK Oost
Het verhaal van Jewita
Het verhaal van Jewita
Mijn naam is Jewita, ik ben 23 jaar oud en woon sinds 1 september 2011 bij Kamers met Kansen in Amsterdam Nieuw-west.
Sinds ik bij Kamer met kansen zit ben ik enorm gegroeid in mijn persoonlijke ontwikkeling. De begeleiding die ik hier krijg zorgen ervoor dat ik mijn doelen en omstandigheden kan verbeteren. Zo heb ik de af gelopen jaren in een rustige stabiele leefomgeving kunnen werken aan het behalen van mijn MBO 4 ( Sociaal Cultureel Werk) diploma en maak ik nu een plan om aan het HBO ( Culturele Maatschappelijke Vormgeving) te beginnen.
Door samen met jongeren te wonen heb ik geleerd om samen verantwoordelijkheid te dragen voor een huis. De jongeren hier kunnen elkaar helpen daar waar nodig is, denk maar aan samen koken, samen activiteiten doen en elkaar helpen met huiswerk.
De coaches zijn er om ondersteuning te bieden bij dingen waar de jongeren weinig tot geen ervaring mee hebben. Dit kunnen sollicitaties, financiële of administratieve dingen zijn. daarnaast kunnen zij jou ook helpen bij privé omstandigheden.
Kamers met Kansen is voor mij een heel leuk en leerzaam project. Zoals ik al eerder heb aangegeven heb ik mede dankzij dit project mijn zelf kunnen ontplooien tot een stabiele zelfstandige zelfverzekerd persoon. Dit geeft project geeft jongeren de kans om het beste uit hun zelf te halen.
Mijn leukste moment binnen Kamers met Kansen was de sport activiteit die de hoofdbewoners hebben georganiseerd voor het project. Er waren verschillende activiteiten die je kon doen en eindigden met een voetbal toernooi. Het leuke hieraan was dat bijna alle jongeren van het project deel hebben genomen aan de activiteit.
Jongere KmK Nieuw-West
Het verhaal van Sabrina
Het verhaal van Sabrina
Mijn naam is Sabrina, ik ben net 24 jaar geworden en ik woon in het Kamers met Kansen project in Amsterdam Nieuw-West. Ik woon hier al sinds 2011, ja dat is alweer een tijdje…
Ik ben eigenlijk per ongeluk en via via in het project Kamers met Kansen komen wonen.
Een aantal jaar geleden overleed mijn moeder, ik had een relatie en dat ging uit, en kwam dus destijds zonder woning. Een klasgenootje van de opleiding die ik toen volgde woonde bij Kamers met Kansen als maatje en vertelde mij dat er toen nog kamers vrij waren. Zij zei wel dat het moeilijk was om zomaar een kamer te krijgen omdat het een jongeren project was. Zij (Romy) regelde een gesprek voor mij op het kantoor van Kamers met Kansen. Omdat ik toen niet ergens anders heen kon, bood het project mij een tijdelijke woning aan. Ik was natuurlijk super opgelucht, mijn eerste eigen woning! Ik tekende mijn contract en haalde gelijk die maandag nog mijn sleutels op. Ik was eigenaresse van een mooie studio van 18 m2 met een balkon.
Een paar maanden later, ik zou binnenkort mijn woning moeten verlaten, maar had nog niks nieuws gevonden. Ik mocht op gesprek komen om te praten over een eventuele verlenging van mijn huurcontract. De project manager van Kamers met Kansen bood mij toen een hoofdbewonerscontract aan. Hoofdbewoner?? Ik dacht, word ik dan baas in mijn huis? Nee..
Het jongeren project Kamers met Kansen is bedoelt om jongeren die meestal veel bagage meedragen, door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen een mogelijkheid te bieden zichzelf weer te plaatsten in de maatschappij. Het idee is dat jongeren, jongeren helpen. Binnen het project was er destijds een maatjes en hoofdbewoners project.
Wat werd mijn taak als hoofdbewoner?
Ik als hoofdbewoner woon nu samen met 3 andere jongeren. Wij hebben alle 4 een eigen kamer met keuken. Onze woning heeft 2 badkamers die wij delen. Het is mijn taak om een oogje in het zijl te houden. Ik stel huisregels op, dit doen wij in overleg natuurlijk. Elke 6 weken organiseert elke hoofdbewoner een huisvergadering met zijn huisgenoten. Tijdens deze vergadering bespreken wij de gang van zaken en stellen wij regels op. Als mijn huisgenoten problemen hebben of hulp nodig hebben met bijvoorbeeld school, kunnen zij altijd bij mij aankloppen.
1 keer in de 6 weken hebben alle hoofdbewoners van ons project een onderlinge vergadering. Dan bespreken wij hoe het in de huizen gaat en wat er allemaal gaande is onder de jongeren. Wij als hoofdbewoners organiseren met behulp van de coaches, evenementen. Bijvoorbeeld een voetbal toernooi voor de jongeren. Ook proberen wij problemen in het gebouw op te lossen zoals overlast, geweld, vernieling etc.
1 keer in de 6 weken krijgen de hoofdbewoners zelf coaching, omdat wij toch ook een soort van jongeren begeleiders zijn en staan in veel directer contact hebben met de jongeren. Vanuit Kamers met Kansen krijgen wij ook trainingen. Een aantal keer per jaar om ons zelf te ontwikkelen. Wij hebben bijvoorbeeld al een leiderschapstraining gehad, motiverende gesprekstechnieken en een communicatie training. Deze trainingen hebben mij persoonlijk ook echt geholpen in het dagelijks leven. Mijn algemene taak als hoofdbewoner is gewoon een rolmodel zijn voor de jongeren.
Ik werk bijvoorbeeld fulltime en daarnaast woon ik in dit project. Wonen in dit project heeft mij heel veel goede dingen gegeven. Door al de trainingen en persoonlijke coaching, ben ik als persoon heel erg gegroeid. Het idee dat ik vrijwilliger ben en iets terug doe voor deze maatschappij doet mij goed.
Mijn toekomst plan,ik woon hier nu al een tijdje en ik ben natuurlijk al een aantal jaar klaar met school. Ik werk 40 uur in de week en ik merk nu dat ik ook volwassener word. De drang naar een nieuw en groter huisje wordt ook steeds groter, ik kan eigenlijk niet wachten om weer een stapje verder te gaan. Ik heb net een nieuwe baan en ik woon hier nog met plezier, maar ik hoop stiekem toch wel echt dat ik binnenkort iets anders kan vinden. Helaas is dat nog niet zo makkelijk in Amsterdam!
Mijn mooiste momenten hier in Kamers met Kansen
Ik denk dat het mooiste moment toch wel was dat ik realiseerde dat ik eigenlijk van geluk mag spreken dat ik zo kan leven. Ik heb jongeren ontmoet, hun levensverhaal gehoord en toen werd ik toch wel goed wakker geschut. Er komen hier maandelijks nieuwe jongeren te wonen die helemaal niks hebben. Geen bed, geen deken, geen primaire levensmiddelen. Gelukkig zijn er hier bij Kamers met Kansen altijd jongeren die elkaar helpen. Er zijn altijd andere bewoners die weer hun spullen willen delen omdat zij ook weten hoe zij hier terecht kwamen. Het ontroert me om te zien dat het ook echt anders kan zijn. Dit vind ik het mooie aan Kamers met Kansen. Het project geeft de jongeren weer een kans, een kans om echt te leven.
Hoofdbewoner KmK Nieuw-West
Het verhaal van Agatha
Het verhaal van Agatha
“Bij Kamers met Kansen is een gemiddelde dag uit de week nooit hetzelfde. Ik zal de drukste dag van de week beschrijven en dat is op dit moment de woensdag. Op woensdag begin ik net zoals altijd om 10.00u. Het allereerste wat ik doe is de computer aanzetten waarna ik me zelf voorzie van een kopje thee. Ik open mijn postvak op de mail en lees de berichten die ik heb ontvangen. Daarna kijk ik welke jongere ik vandaag mag coachen. Op de woensdag hebben wij altijd een teamvergadering en om de week aansluitend casuïstiek. Als er agendapunten zijn die ik graag wil bespreken tijdens de teamvergadering dan verstuur ik deze items naar de voorzitter van de vergadering en die plaatst mijn items op de agenda. De agendapunten gaan over de stand van zaken m.b.t. de jongeren en uiteenlopende nieuwe ontwikkelingen over KMK. Nadat de vergaderingen zijn geweest druppelen de jongeren die een coachingsgesprek hebben met hun coach binnen. Het leukste onderdeel van deze stage is voor mij het voeren van coachingsgesprekken. Hoe was het deze week? En hoe gaat het? zijn vragen waarop je soms een nogal verassend antwoord op krijgt. Wat je meemaakt met de jongeren en wat je leert over jezelf en het werk is elke dag weer een verassing. “
Stagiair SPH
CONTACT
CONTACT
Heb je meer informatie nodig?
Je mag ons dan altijd een mailtje sturen via: kamersmetkansen@combiwel.nl